STAP BUDGET VOOR SCHOLING EN ONTWIKKELING VERVANGT FISCALE AFTREK SCHOLINGSKOSTEN


Het STAP Budget is vanaf 1 januari 2022 in het leven geroepen. Het STAP-Budget is aan te vragen via het UWV. Dit betekent dat de aftrekpost studiekosten dan ook direct verdwijnt. Hoe dit invloedt zal hebben op uw en wat de toegevoegde waarde zal zijn voor de stap budget lees je in deze blog.

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkende en werkzoende mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Sinds 1 januari 2022 zijn deze kosten niet meer aftrekbaar en dus vervangen.

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. U kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Met het STAP-budget kunt u een training en/of een cursus volgen. Hiermee wil de overheid stimuleren dat u zich blijft ontwikkelen en dat u zelf het heft in eigen mag nemen met betrekking tot uw ontwikkeling tijdens uw loopbaan. Zo vergroot u de kansen om uw baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

U kunt als werkende of werkzoekende het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Dit kan per persoon 1 keer per jaar.

Om de aanvraag succesvol te laten verlopen zijn er wel aantal voorwaarden. Eén van de voorwaarde is dat u 18 jaar of ouder bent. Ook is het niet de bedoeling dat u een studiefinanciering of AOW ontvangt. De cursus waar u aan wilt deelnemen dient in het STAP-scholingsregister te staan en nog niet te zijn gestart op het moment dat u het STAP-Budget aanvraagd. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag direct betaald aan de opleider. De UWV beheert de aanvragen en vergoed deze aanvragen dan ook.

Het is van cruciaal belang om de aanvraag STAP Budget op tijd in te dienen. Het STAP Budget is beperkt en in 2022 is er €160 miljoen beschikbaar. Dit budget is verdeeld over 5 aanvraagperiodes. Hiermee kunnen ruim 160.000 personenen zich omscholen of een scholing volgen. Meer informatie over het beschikbare budget en de aanvraagperiodes kunt u middels telefonisch contact terrecht bij ons.

Wilt u begeleidt worden in dit proces of geeft u de aanvraag liever uit handen? Plan dan een afspraak in en wij zorgen ervoor dat u aanvraag succesvol wordt ingedient. De boekhouders van Ridouani Administratie & Belastingadviezen hebben al tal van deze aanvragen ingediend en helpen u graag in dit proces.


Terug naar overzicht